BUURTSCHAP TE VELD

 

#flexibele stedenbouw

#cultuurhistorie

# landschappelijk wonen

#interactief proces

 

 

In het vacuüm tussen regulier wonen en tijdelijk wonen ontstaat een nieuw soort ontwikkeling: de geleidelijke wijk. Een wijk met snel te bouwen prefab- en modulaire woningen in een volwaardige woonomgeving. Door de onderdelen die een wijk maken te ontrafelen en slim te programmeren wordt de opgebouwde waarde na verloop van tijd niet weggegooid maar herbruikbaar of definitief. Buurtschap Te Veld wordt ontwikkeld met als basis 3 kernwaarden; samenleven in de buurt, natuurlijk wonen in de stad en onconventionaliteit.

 
Buurtschap Te Veld beelden Tom van Tuijn2.jpg

Samenleven in de buurt

In het buurtschap woon je op moderne wijze samen: kleinschalig, onderling verbonden en verantwoordelijk voor je directe woonomgeving. Misschien ook door voorzieningen te delen. Op het niveau van het buurtschp is er een verscheidenheid aan leefstijlen.

Natuurlijk wonen in de stad

Te Veld heeft een unieke landschappelijke kwaliteit, een plek waar je buiten kan wonen in de stad. Een landschap en woning die uitdagen tot een duurzame en bewuste omgang met je leefomgeving. Je kiest ook bewust voor wonen op deze plek: natuurlijk wonen in de stad! 

Onconventioneel

Eindhoven is Techniek, Design en Kennis. Wat Te Veld zal kenmerken is niet zozeer een ‘gedesigned’ woonproduct, maar veel eerder het creatieve proces om te komen tot een andere uitkomst dan je zou verwachten. De uitkomst is wellicht wat eigenzinnig, maar juist dat maakt het aantrekkelijk en innovatief.

 
 

Met het stedenbouwkundig plan van Buurtschap te Veld wordt geen reguliere woonwijk gebouwd. We laten gezamenlijk een woonlandschap ontstaan. Een zo groot mogelijk ‘zacht’ landschap op basis van een natuurlijk groen-blauw raamwerk waar rood (woningen) gefaseerd en gevarieerd in kunnen landen. We willen werken vanuit een visie op de erfenis op alle aspecten: hoe kan dat wat je maakt en/of achterlaat, letterlijk en figuurlijk, uitgroeien tot een landschap met evidente kwaliteiten? De crux is daarbij om waarde te blijven toevoegen. Dit vraagt om het denken in cycli en flexibiliteit als basishouding. We streven naar een gezonde water, energie en groenbalans. Gebruikte materialen doen geen afbreuk aan het ecosysteem en het landschap wordt in een duurzaam en aantrekkelijk nalatenschap aan toekomstige generaties doorgegeven. Door de natuur die we aanplanten en met slim beheer van de beplanting verrijken en intensiveren we de ecologie en biodiversiteit van het landschap. We maken beweging, ontmoeting en rust bereikbaar, door middel van een activiteitenroute, collectieve velden en spots voor ontmoeting. We maken een ‘licht’ plan dat veranderlijkheid en groei tot winst maakt; we vullen het gebied niet met (te) veel verharding en infrastructuur, om het natuurlijke karakter vast te houden. In Te Veld kan men ongedwongen elkaar ontmoeten en gemeenschapsactiviteiten ontplooien. De velden waarop de woningen staan nodig uit door ruimte te laten voor sport, spel, eten enz. De bewuste collectieve betekenis komt in elk deelplan tot uiting.

 
De buurtschappen en het landschap van weleer vormen de inspiratie voor de nieuwe buurt

De buurtschappen en het landschap van weleer vormen de inspiratie voor de nieuwe buurt

 

Het natuurlijke karakter van de woonomgeving is een onderscheidende eigenschap van het buurtschap ten opzichte van nagenoeg alle andere wijken in de omgeving. De basis van dit karakter wordt gemaakt door een casco dat bestaat uit landschappelijke kamers, grillig van vorm, met hierin gelegen de velden. Alsof de natuur jarenlang het landschap heeft gevormd en de woningen in de resterende ruimte zijn geplaatst. In de contramal van het landschap.

 
 

Het groen-blauwe raamwerk van Buurtschap Te Veld

Vanuit het bestaande gebied en de studie naar het pre-stedelijke landschap, laten we het raamwerk tot bloei komen. De basis wordt gevormd door landschappelijke kamers, die bouwenveloppen bevatten waar sociale clusters kunnen landen. Deze clusters worden opgebouwd als sculpturen in het landschap. De primaire infrastructuur bouwt voort op de reeds bestaande weg van de Castilielaan. Hiernaast komt er een netwerk van informele routes als secundaire infrastructuur. Nieuwe ontmoetingsplekken worden toegevoegd: het buurtschap heeft een hart en elk gebiedsdeel heeft een spot van ontmoeting. Door middel van een activiteitenroute wordt het gebied geactiveerd, middels spelen, bewegen en gewoon buiten zijn. 

 
Buurtschap Te Veld beelden Tom van Tuijn8.jpg

Diverse sculpturen op de velden

 

Buurtschap Te Veld zet in op een gezonde gemeenschap door het maken van kleinschalige sociale clusters in een informele sfeer. Tussen de particuliere woning en de openbare weg bestaat nog een wereld die van belangrijke waarde is hiervoor. Dat zijn de velden die in de collectiviteit betekenis krijgen. Een gedeelde wereld waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en activiteiten als gemeenschap ontplooien. Hier kunnen mensen sporten, spelen, een moestuin opzetten, samen eten, een boomgaard aanleggen etc. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Het ontwerp van het landschap nodigt hiertoe uit, voornamelijk door ruimte te laten. Het organiseren, stimuleren en ondersteunen van de bewoners hierin is cruciaal. We streven daarmee naar een buurt die ruimte laat voor sociale activiteiten.

 
Buurthart buurtschap Te Veld

Buurthart buurtschap Te Veld

 

De eerste kamer in Buurtschap Te Veld is in het najaar van 2021 opgeleverd. Nu in 2023, twee jaar verder is het gebied al bijna helemaal ontwikkeld, veelal met houten woningen met platte of licht-hellende daken. De zelfbouwwoningen zorgen voor variatie en eigenheid in het gebied.


Elke kamer kent een andere ruimtelijke opzet, maar er is altijd ruimte voor de bewoners om een gemeenschappelijke plek zelf vorm te geven en te onderhouden. Bewoners omarmen het landschappelijke concept en eigenen zich deels het landschap toe. De landschappelijke kamerranden zijn in het westen al grotendeels aanwezig door het bestaande groen. In het oosten zullen deze nog tot wasdom komen en het gebied ecologisch waardevoller maken. In totaal zullen er ca. 600 woningen en ca. 100 zelfbouwwoningen het Buurtschap Te Veld verrijzen.

 

project data

locatie Eindhoven

type gebiedsontwikkeling: gebiedsconcept, strategie, stedenbouwkundig plan, inrichtingsplan

opdrachtgever gemeente Eindhoven, Woonbedrijf, ‘thuis

wanneer 2019-2023

team Studio Blad (landschap), FAAM architects (structuurontwerpen kamers)

renderings AenF / Backbone