GELEIDELIJK WONEN GROOTE WIELEN
#geleidelijk wonen
#flexibele stedenbouw
#stedelijke verdichting
#integrale gebiedsontwikkeling
flexwonen in de noordoosthoek
Dit project behulst de ontwikkeling van een deel van de Noordoosthoek Groote Wielen te Rosmalen, ‘s Hertogenbosch. Deze locatie is bestemd voor flexwoningen. Aan de basis van het stedenbouwkundig plan ligt het identiteitsconcept. Hierin formuleren we drie kernwaarden.Deze kernwaarden vinden hun doorvertaling in allerlei facetten van de buurt; ruimtelijk, functioneel en procesmatig. Dit betekent een vertaling van identiteitsconcept naar ruimtelijk concept.
Bestebuur: als je hier komt wonen, kies je niet alleen voor het huis, maar ook voor je buren en de wijk. Samen ga je zorgen voor deze buurt en haar natuur. Dit vertaalt zich in een erf als sociale ruimte, met gezamenlijk eigenaarschap daarover.
Vindingrijk: het combineren van respect voor moeder aarde, een nieuwe manier van buren zijn EN compacte wooncepten.. dat vraagt om een open en nieuwsgierige houding. We creeeren een eigen en herkenbare erfsfeer, met een variatie aan modulaire prefab woningen.
Circulair: de buurt is een manier om met trots te laten zien hoe je in balans met elkaar en de aarde kunt leven. Soms is verandering nodig om de wereld te houden zoals hij is. We zijn praktisch idealistisch, houden van kwaliteit en meer van beleven dan van spullen. Dit betekent bijvoorbeeld dat we een robuust groen raamwerk als permanente basis maken, met een grotendeels flexibele inbouw. Een deel van de inbouw zal ook al voorsorteren op de toekomstige verkaveling.
Stedenbouwkundig plan
Het plan heeft als permanente basis het groene raamwerk, bestaande uit drie wiggen die een voortzetting zijn van het open landschap. Daarnaast bevat het plan drie collectieve plekken, ter inspiratie ingevuld als speelbos, tiny forest en buurtakker. Drie bouwzones huisvesten verschillende types erven. De afscheiding tussen de erven en woningen worden bewerkstelligd d.m.v. houtwallen, hagen en siertuinen. Het buurthart verwelkomt alle bewoners met ondersteunende woonvoorzieningen. Het programma bevat een diversiteit aan woningen, van 42 tot 84 m2. Elk erf bevat een hoofdhuis (afwijkend in kleur of materialisatie) en een deelschuur. Daarnaast zijn er nog bijgebouwen mogelijk. De uitgewerkte beeldkwaliteitsnormen zijn gebaseerd op deze indeling van bebouwingstypes.
Planfacetten
Het stedenbouwkundig plan is uitgewerkt aan de hand van een aantal planfacetten. Hierin worden het landschap, het gebruik, de type erven, de bebouwing, mobiliteit, ondergrondse situatie en materiaalgebruik verder uitgewerkt. Dit vertaalt zich in principe-keuzes en spelregels, als ook de uitwerking van het plan in kaarten en profielen.
een menu met keuzemogelijkheden
Op basis van woonwensen, interesse en betrokkenheid kan er gekozen worden voor een type erf. Wonen aan een erf vraagt om meedoen en verantwoordelijkheid oppakken, elkaar opzoeken en elkaar ruimte laten. De erven verschillen onderling van inrichting, aantal woningen en soort woningen. Ook de sfeer en mate waarop bewoners betrokken wilen zijn bij hun erf kan verschillend zijn.
een geleidelijke strategie
Het gebruiken van een geleidelijke strategie maakt meer mogelijk. De locatie kan doorgroeien naar een permanentere vorm; in community, groen en gebouwen. Het trace van nutsvoorzieningen en riool worden geanticipeerd op een permanente situatie. Door het gebruiken van een robuust groen raamwerk ontstaat er een permanente basis, waar flexibel ingebouwd kan worden. De tijdelijke erven worden na verloop van tijd verplaatst naar een andere plek in de Noordoosthoek. De tijdelijke erven worden dan vervangen door permanente woningen.
project data
locatie ‘s-Hertogenbosch, Groote Wielen
type concept en strategie, stedenbouwkundig plan
team FAAM architects
visuals YuconVR / Lex Hildenbrant (vogelvlucht)
opdrachtgever gemeente ‘s-Hertogenbosch, Woningcorporatie Zayaz
wanneer 2020-2023