KANAALZONE WEERT
GEBIEDSONTWIKKELING
De stedenbouwkundige visie die opgesteld is voor Beekpoort Noord in Weert is als een flexibel en inspirerend raamwerk. Het ‘tilt’ bezoekers en bewoners over het kanaal en creeert een stedelijke sfeer die Weert nog niet kent. Een sfeer die zich laat inspireren door het werkkarakter van het kanaal en de oude industrie. We beginnen niet ‘opnieuw’, maar versterken op integere wijze de eerdere plannen. Via een groene kade met kloeke gebouwen, een intieme binnenwereld met erven en een groen-blauwe zone geven we vorm aan de overgang van het centrumstedelijk gebied naar de groenstedelijke stadsdelen. Een overtuigende eyecatcher verdient zijn plek aan de Eindhovenseweg en gaat een relatie aan met de hoogteaccenten van de Beekpoort en de Hamelij. Een klimaatbestendig groen-blauw netwerk maakt het gebied toekomstproof en geeft vorm aan het groene karakter waar Weert zo bekend om staat.
De visie kent een integere houding: de bestaande situatie en implicitie ambities vormen het vertrekpunt van het concept. In essentie zetten we de eerder ingeslagen weg door: de barriere van het kanaal slechten en door vorm te geven aan de overgang van het centrumstedelijke gebied naar de groenstedelijke noordzijde van de stad. Zuid- en noordzijde vromen samen een stedelijk gebied met eigen identiteit, aanvullend op en goed verbonden met het historisch centrum van Weert. Het vergrote kademilieu versterkt het stedelijk profiel van Weert en biedt kansen voor een sfeer die Weert nog niet kent.
We spelen in op een gedifferentieerd woonmilieu, voor alleenstaanden en gezinnen. Ondersteunende programma’s zoals kinderopvang en een medisch centrum en een aansprekende trekker ondersteunen samen de stap over het kanaal. Met de invulling van het plangebied wordt vormgegeven aan de overgang van het stedelijke deel van Weert naar het groene landelijke deel van de stad. In de visie is dit herkenbaar in de verdeling van het programma over de locatie: de grootste dichtheid op de plaats waar de Eindhovense weg en het kanaal elkaar ontmoeten, terwijl het karakter dorpser wordt richting het noorden en westen. Achter de harde wand van de kade realiseren we een binnenwereld van hofjes, met een mooi zacht en vrij karakter. Het systeem van hofjes, poorten en steggen ontsluiten een fijnmazig netwerk. Door de losse opzet van de binnenwereld ontstaan in het gebied allerlei wandelpaden, orthogonaal en diagonaal. Door de auto te weren blijft het gebied een eenheid en is er de mogelijkheid om een viertal sferen aan elkaar te plaatsen: 1) de levendige kade, 2) de kloeke kant, 3) de groene erven en 4) de natuurlijke band.
project data
locatie Weert
opdrachtgever gemeente Weert
team Hoesbergen Advies
wanneer 2019